Shopping Cart
/ /

PANDUAN KHATAM AL-QURAN DI BULAN RAMADAN

Apr 04,2023 | MR

Khatam 30 juzuk al-Quran adalah salah satu amalan penting yang patut dilakukan oleh umat Islam sepanjang bulan Ramadan. Khatam al-Quran bermaksud menyelesaikan bacaan al-Quran dari awal hingga akhir. Menyelesaikan bacaan Al-Quran dibulan Ramadan memiliki nilai pahala yang sangat besar apatah lagi apabila pahala dalam bulan Ramadan ini digandakan sehingga 70 kaliganda banyaknya.

 

Berikut 9 tips bagaimana kita boleh menyelesaikan khatam Quran di bulan Ramadan:

 

Susun Jadual Harian

Membuat jadual harian untuk membaca al-Quran akan membantu menyelesaikan khatam Quran di bulan Ramadan. Jadual tersebut harus disesuaikan dengan waktu lapang yang dimiliki dan juga kemampuan membaca Al-Quran.

 

Membaca dengan Khusyuk

Ketika membaca Al-Quran, usahakan untuk membaca dengan penuh khusyuk dan fokus. Jangan terburu-buru membaca dan perhatikan intonasi serta tajwid dengan baik.

 

Membaca dengan Makna dan Pemahaman

Bukan hanya membaca saja, namun sebaiknya memahami makna dari setiap ayat yang dibaca. Dengan memahami makna dari ayat-ayat al-Quran, inshaallah kita akan lebih mudah mengingati dan memahami pesan yang disampaikan dalam setiap ayat-ayat Allah.

 

Berdoa Sebelum dan Setelah Membaca

Sebelum mula membaca al-Quran, sebaiknya bacalah doa terlebih dahulu agar hati dan fikiran menjadi tenang dan fokus pada bacaan al-Quran. Setelah selesai membaca, jangan lupa untuk berdoa dan memohon ampunan kepada Allah SWT.

 

Gunakan Aplikasi Al-Quran

Memanfaatkan teknologi dengan menggunakan aplikasi Al-Quran mampu memudahkan kita untuk menyelesaikan khatam Quran di bulan Ramadan. Aplikasi Al-Quran membantu kita untuk membaca al-Quran secara online di mana-mana sahaja (on the go) dan bila-bila masa. Beberapa aplikasi al-Quran juga ada yang dilengkapi dengan ciri untuk membuat jadual bacaan dan merekod perkembangan kita dalam menyelesaikan khatam Quran.

 

Ajak Keluarga dan Rakan

Menyelesaikan khatam Quran bersama-sama dengan keluarga dan teman boleh menjadi kegiatan yang sangat bernilai di bulan Ramadan. Ajak mereka untuk bergabung dan membentuk kelompok bacaan al-Quran bersama. Selain dapat saling mengimarah bulan ibadah dan memotivasi satu sama lain, kita juga dapat menjadikan saat tersebut untuk saling mengeratkan ukhwah.

 

Hindari Kegiatan Yang Tidak Penting

Sepanjang Ramadan, sebaiknya hindari kegiatan yang tidak penting yang akan mengalihkan perhatian kita dari khatam Quran mengikut jadual. Elakkan terlalu banyak menghabiskan waktu dengan menonton TV, bermain game, atau kegiatan lain yang tidak bermanfaat. Gunakan waktu tersebut untuk membaca Al-Quran sebanyaknya.

 

Pilih Suasana Yang Tenang

Membaca Al-Quran menuntut fokus dan ketenangan. Jika perlu, cari suasana yang tenang dan selesa untuk membaca Al-Quran. Jangan membaca di tempat yang bising yang akan mengganggu fokus kita.

 

Lakukan dengan Ikhlas

Lakukan khatam Quran dengan ikhlas dan tulus. Ingat bahawa tujuan khatam Quran bukanlah sekadar untuk menyelesaikan bacaan al-Quran, tetapi juga untuk mengerat hubungan dengan Allah SWT. Laksanakan khatam Quran dengan hati yang ikhlas dan niat yang tulus agar mendapatkan pahala yang berlipatganda dari Allah SWT.

 

Demikian beberapa tambahan tip untuk menyelesaikan khatam Quran di bulan Ramadan. Semoga panduan yang dikongsikan dapat membantu kita untuk lebih mudah menyelesaikan khatam Quran dan mendapatkan barakah bulan Ramadan.


Jom sertai Komuniti Must Read di Telegram:

Telegram: https://t.me/mymustread

Comment

Name
Email
Comment