Shopping Cart
/ /

PECUTAN 10 MALAM AKHIR RAMADAN

Apr 10,2023 | MR

Kita sedang menghampiri 10 malam terakhir Ramadan. Dengan erti kata lain, Ramadan bakal meninggalkan kita tidak lama lagi. Namun, Allah swt. menjanjikan pahala yang sangat besar dan berlipat ganda teristimewa pada 10 malam terakhir.

Maka itu, bersedialah dengan pecutan terakhir malam-malam akhir Ramadan ini.

Salah satu malam yang paling penting dalam bulan Ramadan adalah Lailatulqadar. Malam yang lebih baik dari 1000 bulan. Dalam Islam, malam Lailatulqadar adalah malam yang sangat istimewa, di mana doa-doa dipenuhi dan pahala dilipatgandakan.

Lailatulqadar muncul dalam salah satu dari 10 malam terakhir Ramadan.

Oleh itu, sangat penting untuk mempersiapkan diri dan mengambil kesempatan dari 10 malam terakhir Ramadan dan malam Lailatulqadar. Berikut adalah beberapa panduan penting agar kita dapat memanfaatkan malam-malam yang amat istimewa tersebut.

 

Susun jadual khusus untuk 10 malam terakhir Ramadan dapat membantu kita beroleh manfaat maksima dari malam-malam penting ini. Aturkan jadual aktiviti ibadah sesuai dengan keperluan dan kemampuan diri, seperti membaca Al-Quran, berdoa, bersedekah, solat sunat malam dan ibadah lainnya.

 

Meningkatkan ibadah selama 10 malam terakhir Ramadan. Guna kesempatan hari yang berbaki ini untuk selesaikan bacaan Al-Quran, berdoa, dan melakukan ibadah lainnya. Jangan lupa juga untuk berzikir, selawat dan memperbanyakkan sedekah.

 

Jaga kesihatan diri meskipun Ramadan adalah bulan yang penuh dengan ibadah dan kerohanian, tetapi menjaga kesihatan diri perlu diutamakan. Pastikan kita tetap terhidrasi dengan minum air yang cukup selama waktu berbuka dan sahur, serta mengambil makanan yang sihat dan bergizi.

 

Memperbanyak berdoa sepanjang 10 malam terakhir Ramadan dan malam Lailatulqadar adalah sangat penting. Rugi sekiranya kita tidak mengambil kesempatan untuk berdoa memohon hajat dan keampunan daripada Allah swt. Inshaallah, Allah akan membantu memadam dosa-dosa kita yang lalu dan menambah keberkatan hidup kita.

 

Membaca Al-Quran adalah kegiatan yang sangat dianjurkan disepanjang bulan Ramadan khususnya pada 10 malam terakhir Ramadan. Membaca Al-Quran (beserta terjemahan) dapat membantu meningkatkan pemahaman tentang Islam dan menguatkan iman.

 

Beristirahat secukupnya walaupun kita ingin memaksimumkan waktu 10 malam terakhir Ramadan. Istirahat yang cukup tetap diperlukan untuk menjaga kesihatan dan kesegaran mental dan fizikal. Pastikan kita mendapatkan tidur yang cukup setiap malam agar dapat melakukan ibadah dengan lebih baik dan tetap segar di siang harinya.

 

Beribadah secara berkelompok atau berjemaah. Aktiviti ibadah secara beramai-ramai begini lebih seronok dan membuatkan kita berasa lebih bersemangat. Ajaklah teman-teman dan keluarga untuk sama-sama beribadah. Di samping dapat menghimpun pahala, dapat juga mengeratkan silaturrahim.

 

Perbanyakkan bersedekah walaupun dengan RM1 sekalipun. Jangan berasa malu atau berfikir tidak berbaloi dengan nilai sekecil itu kerana ia tetap bernilai besar buat insan-insan yang sangat memerlukan. Dan fikirkan betapa besarnya nilai amalan bersedekah itu di sisi Allah swt. Inshaallah, besar ganjarannya di akhirat kelak.

 

Mudah-mudahan dengan tip-tip yang dikongsikan tadi bakal membantu kita untuk sama-sama perbaiki kualiti ibadah dan niat agar Ramadan kali ini menjadi Ramadan terbaik dalam hidup kita.


Jom sertai Komuniti Must Read di Telegram:

Telegram: https://t.me/mymustread

Comment

Name
Email
Comment