Shopping Cart
/ /

Apa Yang Boleh Dan Yang Tidak Boleh di Bulan Ramadan

Mar 22,2023 | Must Read

Inshaallah esok umat Islam akan menyambut Ramadan sekali lagi. Malam ini adalah malam pertama Tarawih dan esok pula adalah hari pertama kita berpuasa.

Boleh dikatakan setiap tahun kita akan melalui rutin puasa yang sama namun adakalanya ada banyak juga perkara yang kita lupa kerana ia hanyalah rutin 1 tahun sekali sahaja, kan?

Jadi apa kata hari ini kita ambil masa untuk ulangkaji semula apakah perkara-perkara yang boleh dan tidak boleh dilakukan sepanjang bulan Ramadan.

 

Boleh / wajib dilakukan:

  1. Berpuasa: Puasa adalah ibadah wajib bagi setiap Muslim. Waktu berpuasa bermula dari fajar hingga terbenam matahari. Sebagai seorang Muslim, anda dikehendaki untuk menahan diri daripada makan, minum dan melakukan perkara-perkara yang diharamkan pada waktu ini.

  2. Membaca Al-Quran: Ramadan adalah bulan Al-Quran. Anda dikecualikan daripada semua kegiatan yang boleh mengganggu bacaan dan hafalan Al-Quran. Oleh itu, anda disarankan untuk mengambil masa setiap hari untuk membaca dan memahami ayat-ayat Al-Quran.

  3. Menderma: Ramadan adalah bulan kasih sayang dan memberi. Anda digalakkan untuk memberi sedekah dan menderma kepada mereka yang memerlukan. Ini merupakan salah satu cara untuk meningkatkan kesedaran dan rasa ambil berat kita kepada saudara-saudara yang kurang bernasib baik di luar sana.

  4. Solat Tarawih: Solat Tarawih adalah salah satu solat sunat yang dilakukan selepas solat Isyak pada bulan Ramadan. Solat ini dilakukan secara berjemaah dan biasanya diikuti dengan bacaan Al-Quran. Kita amat disarankan untuk mengambil masa setiap malam menunaikan solat Tarawih. Sekiranya tak dapat melakukannya secara berjemaah, lakukanlah secara bersendirian walaupun hanya mampu untuk mendirikan 2 rakaat setiap malam.

  5. Menjaga Kebersihan: Menjaga kebersihan diri dan persekitaran adalah penting pada bulan Ramadan. Anda perlu memastikan diri anda bersih dan selalu mandi sebelum waktu berpuasa bermula. Selain itu, anda juga perlu menjaga kebersihan di rumah dan sekitar tempat tinggal anda.

 

Tidak Boleh Dilakukan:

  1. Makan dan Minum: Sepanjang waktu berpuasa, anda diharamkan daripada makan dan minum. Anda perlu menahan diri daripada melakukan perkara ini pada waktu berpuasa.

  2. Merokok / vape: Merokok/vape diharamkan pada waktu berpuasa. Ini sama hukumnya seperti memasukkan sesuatu ke dalam rongga badan yang mana ia menjadi larangan semasa sedang berpuasa.

  3. Melakukan Perbuatan Zina: Perbuatan zina diharamkan dalam Islam pada bila-bila masa. Namun, pada waktu berpuasa, ia menjadi lebih berat hukumannya. Maka itu, hindari perkara-perkara ini pada waktu berpuasa. Malah jadikan ini sebagai kebiasaan sehingga kita merasa benci atau berasa tiada manfaat melakukan perbuatan terlarang ini walaupun selepas bulan Ramadan.

  4. Melakukan Perbuatan Jahat: Anda perlu menghindari melakukan perbuatan jahat pada waktu berpuasa. Ini termasuk merosakkan harta orang lain, memfitnah, mencuri, mengumpat dan melakukan kegiatan-kegiatan yang tidak baik.

  5. Membazir: Perkara 5 ini ramai yang tanpa sedar melakukannya ketika Ramadan. Lihat saja menu hidangan di atas meja sewaktu berbuka. Atau berbuka puasa di buffet Ramadan dengan harga mahal sedangkan nilai makanan yang dimakan hanya sedikit sahaja. Berusahalah untuk menghindari perbelanjaan yang berlebihan pada waktu berpuasa. Termasuk juga membeli-belah persiapan raya dan berbelanja berlebihan yang kadangkala melebihi kemampuan sendiri sehingga akhirnya terjebak dengan hutang pula.

 

Selamat menyambur Ramadan al-Mubarak. Semoga ibadah kita tahun ini diterima oleh Allah SWT.

Comment

Name
Email
Comment