Shopping Cart
/ /

BAGAIMANA PERMULAAN YAHUDI MENGUASAI MEDIA AMERIKA DI NEW YORK?

Oct 23,2023 | MR

 

 

Kisah boikot selalunya berlaku bertahun-tahun lamanya. Salah satu kisah boikot yang pernah berlaku di New York melibatkan akhbar New York Herald. Akhbar itu dengan terang-terangan berani mahu kekal bebas daripada pengaruh Yahudi di metropolis (bandar besar).

Pencapaian terbesar New York Herald adalah penyenggaraannya semasa era kebebasan dunia kewartawanan daripada serangan kaum Yahudi di New York. Ruangan berita dan editorial New York Herald tidak boleh dibeli atau dipengaruhi oleh mana-mana pihak Yahudi. Reputasi yang cukup terkenal antara semua pengamal media cetak.

Pengasasnya, mendiang James Gordon Bennett sentiasa mengekalkan suasana mesra dengan golongan Yahudi di bandar raya. Dia tidak mengamalkan sebarang bentuk prejudis, apatah lagi sengaja membuat cerita palsu tentang mereka. Dia juga sentiasa menghormati ruangan penulisan yang bebas daripada sebarang pengaruh luar. Dia tidak akan sekali-kali memenuhi permintaan para pengiklan yang tidak mahu patuh kepada dasar editorial syarikatnya.

Dasar itu juga menghalang sebarang pengaruh luar terhadap proses penerbitan dengan tujuan penindasan.

Pada ketika itu, hampir kesemua akhbar di New York masih bebas daripada pengaruh Yahudi. Berbeza dengan keadaan pada hari ini. Kini, boleh dikatakan semua bentuk media dikawal oleh golongan Yahudi.

Kebanyakan syarikat ini dimiliki oleh golongan Yahudi. Kawalan ini ada bersifat sementara, ada bersifat kekal. Namun begitu, kebanyakannya memang dikawal sepenuhnya oleh golongan Yahudi. Golongan pemberita dan wartawan tidak ada peluang untuk mencari fakta kebenaran. Semuanya dilakukan dengan arahan. Bisnes akan kekal bisnes.

Pada ketika itu juga, terdapat lebih banyak akhbar di New York berbanding pada hari ini. Ada lapan atau sembilan akhbar pagi, berbanding hanya ada lima akhbar pada hari ini. New York Herald, yang dijual pada harga tiga sen, adalah akhbar berprestij tinggi dan medium pengiklanan yang paling dikehendaki kerana kelas edarannya. New York Herald sememangnya adalah peneraju bidang kewartawanan.

Pada ketika itu, jumlah penduduk Yahudi di New York adalah kurang daripada satu pertiga jumlah mereka pada hari ini. Namun begitu, walaupun bilangan mereka sedikit mereka tetap kaya raya.

Dasar yang diamalkan oleh New York Herald sejak awal lagi adalah, tugas utama Herald adalah sebagai saluran pemberi maklumat kepada umum. Dasar ini memberikan kelebihan refleks kepada akhbar lain yang ada pada ketika itu. Bagaimana? Sekiranya ada skandal yang berlaku dalam komuniti Yahudi, pemimpin Yahudi yang berpengaruh akan membanjiri pejabat editorial bagi memastikan berita itu tidak akan disiarkan. Pada ketika itu, semua orang sudah tahu bahawa Herald tidak akan menyimpan sebarang berita panas begitu, apath lagi menerima arahan daripada orang luar. Apa gunanya ada akhbar yang tidak boleh menyiarkan berita dan terpaksa mengikut arahan orang luar jika ada akhbar lain yang bebas berbuat sesuka hati?

Menyedari hakikat itu, ada akhbar lain yang mula berani menjawab dan enggan menerima arahan golongan Yahudi. Alasan mereka? "Kami boleh menyimpan dan tidak menyiarkan berita ini. Tetapi sekiranya Herald boleh menyiarkan berita ini, mengapa kami tidak boleh berbuat demikian?

Sekiranya Herald akan menyimpan dan tidak menyiarkan berita ini, barulah kami akan melakukan perkara yang sama. Ada seorang pemilik bank Yahudi yang sering mendesak Bennett memecat editor kewangan Herald. Pada ketika itu, pemilik bank itu sedang dalam proses menghapuskan bon-bon Mexico semasa bon-bon itu dikatakan tidak menguntungkan. Apabila jualan bon-bon itu dilambakkan kepada rakyat Amerika secara mengejut, Herald menerbitkan berita mengenai revolusi Mexico yang akan berlaku, akibat daripada lambakan ini. Pemilik bank itu berbuih-buih berusaha memujuk sesiapa sahaja yang mampu mempengaruhi kakitangan kewanganHerald, namun semua usahanya gagal. Budak pejabat pun tidak dapat dipengaruhi. Ada juga kisah skandal mengejutkan yang melibatkan keluarga Yahudi yang terkenal. Bennett enggan untuk menyimpan berita itu. Menurutnya, sekiranya kisah itu berlaku kepada mana-mana keluarga daripada kaum lain pun, ia tetap akan diterbitkan.

Tidak kira individu terkenal mana yang terlibat dalam skandal itu. Golongan Yahudi di Philadelphia berjaya memastikan berita begitu dirahsiakan dan tidak diterbitkan. Namun, disebabkan pendirian kuat Bennett, perkara yang sama tidak berlaku di New York. 

Di New York, golongan Yahudi sering bercita-cita untuk melantik datuk bandar daripada kalangan mereka. Mereka memilih masa yang sesuai untuk bertindak. Apabila parti politik yang sedang memimpin jatuh, mereka akan mengemukakan calon mereka. Kaedah yang mereka gunakan adalah dengan mencari pengaruh dalam politik.

Memandangkan pihak akhbar enggan menerima arahan daripada mereka, mereka bertindak dengan cara lain pula. Mereka menulis surat rahsia dan sulit kepada pemilik akhbar-akbar di New York, mendesak mereka untuk menyokong orang Yahudi yang menjadi calon jawatan datuk bandar. Semua pemilik akhbar yang menerima surat itu menjadi bingung. Selama beberapa hari, mereka berfikir cara untuk memberikan maklum balas.

Semua hanya berdiam diri. Pengarang Herald menghantar berita itu kepada Bennett yang sedang berada di luar negeri. Jawapan Bennett mu' sahaja. "Cetak dan siarkan siarkan surat itu alam akhbar kita." Tindakan berani mendedahkan perbuatan itu adalah cara Bennett membalas paksaan golongan Yahudi itu. Inilah keberanian Bennett yang dikagumi semua.

Akhirnya surat itu disiarkan dalam kolum editorial Herald. Tindakan pengiklan Yahudi yang angkuh terbongkar. Golongan bukan Yahudi boleh menarik nafas lega. Pada masa yang sama mereka memuji tindakan berani itu. 

Tetapi para pemimpin Yahudi tidak menerima semua alasan itu. Mereka berjanji akan membalas dendam terhadap Herald dan menentang habis-habisan individu yang berani mendedahkan permainan mereka.

* Petikan daripada buku The International Jew (Konspirasi Yahudi Menguasai Dunia).

 

 

                                           

 
 
 
 
 

Comment

Name
Email
Comment