Shopping Cart
/ /

KENALI NABI MUHAMMAD SAW: PERISTIWA AJAIB YANG BERLAKU

Aug 27,2023 | MR

Berita hebat keputeraan Nabi SAW bukannya satu mitos atau rahsia terpendam. Malah, ia diwahyukan oleh Allah melalui kitab terdahulu seperti Zabur, Taurat, Injil, Suhuf Ibrahim dan melalui lisan Nabi-Nabi AS yang diutuskan sebelum Baginda SAW.

Kisah hebat ini tidak mampu difahami secara hakiki melalui kaca mata penelitian dan manhaj sejarah semata-mata. Tetapi keunikannya mampu diselami dengan mempelajari, mengkaji dan menghayati sirah Baginda SAW secara holistik.

Antara keajaiban yang berlaku mengiringi keputeraan Baginda Nabi SAW ialah:

1. Terpancar Nur yang menyinari timur dan barat

Pada Isnin menghampiri Subuh pada detik 12 Rabiul Awwal, 50 hari selepas kekalahan tentera bergajah Abrahah bersamaan 29 Ogos 580 Masihi maka lahirlah seorang bayi yang mulia di perkampungan Bani Hasyim. 

Betapa istimewanya bayi ini ketika ia dilahirkan maka terpancar Nur Jibril AS memotong tali pusat Baginda SAW daripada ibunya, kemaluannya sudah dikhatankan dalam keadaan beliau mengangkat jari telunjuknya ke langit seolah-olah mengagungkan kebesaran Allah SWT.

Indah keputeraan Baginda SAW berkata: "Ketika aku melahirkannya maka keluarlah nur yang memancar hingga ke kawasan antara timur dan barat. Nurnya menerangi istana di Syam dan barisan kedainya sehingga dapat dilihat leher unta di Busra." Lantaran kebebatan nurnya yang terpancar, maka sesetengah ulama menamakan bulan Rabiul Awwal sebagai bulan Rabiul Anwar yang bermaksud Rabi' yang bercahaya.

2. Runtuh singgahsana Raja Parsi

Aura keputeraan Nabi SAW yang terpancar turut menggoncang dan meruntuhkan singgahsana indah dan teguh yang dibina Anu Syarwan Maharaja Parsi. Keruntuhannya bukan disebabkan struktur binaan yang rosak, tetapi kerana Allah SWT ingin menzahirkan tanda kelahiran Nabi SAW yang nyata di muka bumi. 

3. Api sembahan Parsi terpadam

Pada malam keputeraan Baginda SAW semua api yang disembah di rumah ibadat api di negeri Parsi terpadam. Walhal kawasan berkenaan terlalu panas disebabkan sinaran api sembahan mereka pada sesuatu masa. Api sembahan berkenaan turut dijaga rapi dan tidak pernah terpadam atau malap.

4. Tasik Sawah Wadi Samawah berair

Antara keajaiban malam keputeraan Nabi SAW juga menjadikan Tasik Sawah yang terletak di Antara Hamazan dan Qum, Iran yang kekeringan kerana terputus sumber air di bahagian hulunya kembali digenangi air dan melimpah ke padang pasir berhampiran.

Demikianlah Allah SWT memanifestasikan kehebatan dan keberkatan yang dilimpahkan-Nya ke atas Nabi SAW sebagai rahmat bagi sekalian alam.

Situasi yang sama dialami dan disaksikan oleh ibu susuan Baginda SAW, Halimatus Saadiah. Keluarganya yang hidup dalam keadaan miskin dalam suasana kemarau yang teruk bertukar bahagia dengan limpahan keberkatan yang tidak terhitung. Kawasan rumput yang kekeringan tetiba bertukar menjadi hijau segar. Manakala binatang peliharaan mereka seperti kambing dan unta mengeluarkan susu tanpa henti tatkala Nabi Muhammad SAW berada di bawah jagaannya.

5. Terbit bintang Nabi Muhammad SAW

Pada malam keputeraan Nabi SAW terbit satu bintang menandakan Baginda SAW sebagai rasul akhir zaman yang ditunggu-tunggu.

Ibn Hisyam menjelaskan: "Hassan bin Tsabit berkata: 'Demi Allah SWT ketika aku berumur antara tujuh atau lapan tahun aku mengingati apa yang aku dengar. Ketika aku mendengar seorang pendita Yahudi melaungkan suaranya di suatu tempat yang tinggi di Madinah: 'Wahai semua Yahudi! Maka berhimpunlah mereka. Lalu mereka berkata: 'Apakah semua ini? Pendita Yahudi itu berkata: 'Telah muncul semalam bintang Ahmad yang menunjukkan bahawa dia telah dilahirkan.'"

Manakala nama Muhammad SAW dan Ahmad pula disebut secara rasmi dan meluas di dalam al-Quran al-Karim. Hakikatnya nama Ahmad dan Muhammad SAW merujuk kepada peribadi yang satu sahaja.

6. Iblis meraung dan meratap

Imam Ibn Katsir menjelaskan: "Sesungguhnya iblis yang dilaknat meratap sebanyak empat kali ratapan. Iaitu ketika dia dilaknat, ketika diturunkan dari syurga, ketika dilahirkan Nabi SAW dan ketika turunnya surah al-Fatihah."

Kesimpulannya, keputeraan Nabi SAW menyaksikan kepada kita pelbagai perkara menakjubkan berlaku sesuai dengan kedudukan dan martabat Baginda SAW sebagai makhluk paling mulia, detik paling bersejarah dan rahmat bagi sekalian alam. Maka benarlah firman Allah SWT: "Tidak Kami utuskan dikau (Wahai Muhammad) melainkan untuk menjadi rahmat bagi sekalian alam."

Comment

Name
Email
Comment