Shopping Cart
/ /

MIMPI-MIMPI YANG BENAR (PERISTIWA DI SEKITAR SEBELUM DETIK KENABIAN MUHAMMAD SAW)

Oct 03,2023 | MR

 

               

 

DETIK-DETIK KENABIAN

Pada usia 40 tahun, Muhammad menerima wahyu dari Allah SWT di gua Hira' dengan perantara Malaikat Jibril AS.  

Aisyah RA meriwayatkan, "Sebelum kedatangan wahyu, perkara yang sering dialami Rasulullah adalah mimpi-mimpi yang benar (ar-ru'yah ash shadiqah). Apa yang sering terlihat dalam mimpi selalu terbukti kebenarannya secara nyata, seterang cahaya pagi. Setelah itu Baginda terdorong untuk berkhalwat (menyepi atau menjauhkan diri dari segala kesibukan) di gua Hira'. Di sana Baginda beribadah selama beberapa malam, kemudian pulang pada  keluarganya untuk mengambil bekalan dan meneruskan khalwat yang berikutnya."

Demikianlah yang Baginda lakukan hingga saat kedatangan 'Al Ha" (Kebenaran yang Mutlak), iaitu kedatangan malaikat Jibril untuk menyampaikan wahyu pertama di dalam surah al-Alaq.

Sering kali Nabi Muhammad bermimpi yang sangat mengejutkan Baginda. Pernah pada suatu hari, Baginda bermimpi mendengar suara berkata, "Hai Muhammad, sesungguhnya engkau adalah utusan Allah Yang Maha Benar!" Baginda pun terkejut lalu bangun dan mencari-cari dari mana datangnya suara itu. Tetapi setiap penjuru dipenuhi cahaya yang gemerlapan.

Melihat tingkah laku suaminya yang cemas dan bingung terhadap mimpi-mimpi yang diterimanya, Khadijah mencadangkan agar Muhammad bertemu dengan Waraqah bin Naufal, yang terkenal sebagai ahli tafsir mimpi.

Perbualan antara Waraqah dengan Muhammad diriwayatkan seperti ini. Waraqah bertanya, "Dari mana engkau mendengar suara tersebut?" Nabi SAW menjawab, "Dari atas." Waraqah berkata, "Percayalah bahawa suara itu bukan bisikan syaitan, sebab syaitan tidak mampu datang dari arah atas, tidak pula dari arah bawah. Suara itu suara malaikat."

Kata-kata ini ditegaskan oleh Allah  SWT dalam firman-Nya di dalam surah al-A'raaf,

"Kemudian Aku datangi mereka, dari hadapan mereka serta dari belakang mereka, dan dari kanan mereka serta dari kiri mereka dan Engkau tidak akan dapati kebanyakan mereka bersyukur." (Surah al-A’raaf, ayat 40).

Lalu Nabi SAW menceritakanlah pengalamannya kepada Khadijah. Maka Khadijah memeluk Muhammad dengan kasih sayang dan membelai sambil berkata, "Ya Abu Qasim, Allah melindungi kita, tenang dan mantapkan hati mu! Demi Allah nyawaku berada ditanganNya, aku berharap kamu akan menjadi nabi bagi umat ini! Allah sama sekali tidak akan mendustakanmu, kamu seorang yang menjaga baik hubungan silaturahim, selalu berkata benar, sanggup menghadapi kesukaran, hormat kepada tetamu dan menolong orang-orang yang berada di atas kebenaran." Mendengar perkataan Khadijah yang lemah lembut iu, tenanglah hati Muhammad. Ketika Muhammad tertidur dan berselimut, Khadijah dihantui oleh fikiran yang sangat membingungkannya. Tidak berapa lama kemudian, Khadijah pun pergi menemui Waraqah bin Naufal, seorang pendeta Nasrani yang terkenal sebagai seorang yang mahir tentang kitab-kitab Nasrani. Diutarakan pengalaman yang dialami Muhammad kepada Waraqah. Dengan wajah yang sangat terkejut, Waraqah berkata, "Quddus... Quddus...! Demi Tuhan yang menentukan hidup matiku, jika engkau percaya, hai Khadijah... yang datang kepadanya itu adalah malaikat terbesar yang dahulu datang kepada Musa dan Isa! Dia (Muhammad) adalah nabi bagi umat ini... Katakan kepadanya, hendaknya dia tetap tabah dan setia." Dengan gembira dan bergegas Khadijah pulang ke rumahnya untuk menemui Muhammad. Beliau melihat Muhammad sedang tidur dengan nyenyak. Tidak berapa lama kemudian, Muhammad membuka matanya perlahan-lahan dan Baginda mendengar ada yang mengatakan sesuatu di depannya.

"Wahai orang yang berselimut, bangunlah lalu berilah peringatan (kepada semua manusia) dan agungkanlah Allah, Tuhanmu, bersihkanlah pakaianmu dan jauhilah perbuatan dosa. Janganlah engkau memberi (dengan harapan) mendapat balasan lebih banyak. Hendaklah engkau tabah (sabar) dalam melaksanakan perintah Allah. Tuhanmu!" (Surah al-Muddathir, ayat 1-7)

 

Melihat Muhammad tersedar, Khadijah menceritakan apa yang Waraqah sampaikan kepadanya mengenai Muhammad. Direnung wajah Khadijah dengan penuh rasa kasih sayang dan berkata,

"Khadijah, habislah sudah waktu untuk tidur dan beristirahat. Malaikat Jibril menyuruhku memberi peringatan kepada semua manusia dan mengajak mereka supaya bersembah sujud serta beribadah hanya kepada Allah. Siapakah gerangan yang dapatku ajak dan siapa pula yang akan menerima ajakanku?"

Ketika itu, Khadijah menyatakan keimanannya. Pernyataan Khadijan sangat menggembirakan hati Muhammad. Tenteramlah hati Baginda dan bertekad untuk menyampaikan amanah Allah SWT ini kepada seluruh umat manusia. Setelah wahyu pertama turun, bermulalah kehidupan Muhammad SAW, Khadijah dan pengikut Baginda diuji oleh Allah SWT.

 

********

Dipetik daripada buku Biografi Agung Rasulullah SAW.

 

Comment

Name
Email
Comment