Shopping Cart
/ /

Ramadan Datang Lagi!

Mar 14,2023 | Must Read

Minggu depan kita bakal menyambut Ramadan sekali lagi. Sebagai umat Muslim, ada beberapa persiapan yang disarankan dilakukan untuk menyambut bulan yang penuh keberkahan ini.

Berikut adalah beberapa tips yang boleh dilakukan sebagai persiapan menyambut Ramadan:

 

1. Mempersiapkan Diri Secara Spiritual

Ramadan adalah bulan suci yang ditunggu-tunggu oleh umat Muslim di seluruh dunia. Salah satu persiapan terpenting yang perlu dilakukan adalah mempersiapkan diri secara spiritual. Ini termasuk memperdalam pemahaman tentang agama, membaca Al-Quran, memperbanyak doa dan zikir, serta meningkatkan ibadah lainnya.

 

2. Mengatur Jadual Makan

Selama Ramadan, waktu makan dan minum akan dibatasi hanya pada waktu tertentu. Oleh itu, sebelum Ramadan bermula, sebaiknya mulai mengatur jadual makan dan minum. Hindari makan berlebihan saat berbuka puasa dan sahur, dan pastikan untuk makan makanan yang sihat dan bergizi.

Digalakkan juga mula berpuasa sunat sebagai cara melatih tubuh dan perut membiasakan diri dengan keadaan lapar dan dahaga agar menjelang Ramadan kelak tubuh kita sudah boleh membiasakan diri dan tidak terlalu letih.

 

3. Menu Hidangan Untuk Berbuka Puasa dan Sahur

Kadangkala kita selalu buntu untuk memikirkan menu juadah sahur dan berbuka sepanjang Ramadan. Maklumlah, bila perut sedang lapar, macam-macam makanan yang teringin dan kalau boleh berbeza-beza setiap hari. Begitu juga menu sahur.

Justeru, mulalah mencari resepi dan persiapan makanan untuk berbuka puasa dan bersahur. Jangan lupa untuk membeli bahan-bahan makanan yang diperlukan sebelum Ramadan dimulai.

Paling penting, pilihlah menu yang berkhasiat agar tubuh kita sentiasa mendapat bekalan makanan yang sihat dan seimbang.

 

4. Merancang Aktiviti Ramadan

Ramadan adalah waktu yang tepat untuk meningkatkan kegiatan sosial dan keagamaan. Mulakan merencana aktiviti yang ingin dilakukan sepanjang Ramadan, seperti terlibat dalam kegiatan amal, mengikuti ceramah atau pengajian, dan membaca atau bertadabbur Al-Quran bersama keluarga dan teman-teman.

Must Read sendiri telah mengatur program-program sepanjang Ramadan untuk orang ramai. Anda boleh klik #SemangatRaRa untuk dapatkan maklumat lanjut.

5. Memperbaiki Hubungan Sesama Taulan

Ramadan juga adalah waktu yang tepat untuk memperbaiki hubungan sesama keluarga dan sahabat. Sebelum Ramadan dimulai, perbaiki hubungan dengan orang-orang di sekitar kita yang mungkin pernah sakit hati atau berselisih faham dalam hubungan.

 

Demikian beberapa tips ringkas sebagai persiapan menyambut Ramadan. Semoga kita semua dapat memanfaatkan bulan suci ini dengan sebaik-baiknya dan mendapatkan keberkatan sekaligus setiap ibadah diterima oleh Allah SWT.

 

Ameen.

Comment

Name
Email
Comment